X

2.El Araç Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

2.El Araç Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

İkinci el araba pazarına ilgi oldukça fazla. Yeni yıl öncesinde araç fiyatlarına gelen ÖTV zammının ardından vatandaşlar 2. el arabaları tercih etmeye başladılar. Her şeye rağmen otomobil piyasasında hareketlilik devam ederken, vatandaşların ikinci el alırken dikkati elden bırakmamaları gerekiyor. Sıfır otomobil alacağınız zaman zaten ilk sürücü siz olduğunuz için bir sorun yaşamıyorsunuz ancak 2. el araba alırken dikkatli olmak gerekiyor. Sahibinden satılık araba ilanları ya da oto galeriler tarafından satılan araba ilanlarında zaman zaman yanlış beyanlar veriliyor. Araç satın almak isteyenler eğer dikkatli olmazlarsa, satın aldıkları ikinci el arabalarda sorun yaşıyor. Peki ikinci el araba satın alırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor.

Öncelikle ikinci el araba almanın nedeni sıfır araçlara göre daha ekonomik olmasıdır. Ancak yanlış beyanlara kanarak alınan arabalar çıkardığı masraflarla neredeyse sıfır araba parası ödemenize neden olurken, ödediğiniz paranın çöpe gitmesine de neden olabiliyor. Bu nedenle araç satın alırken dikkatli incelemek çok önemlidir. Mümkünse arabadan anlayan biriyle, hatta oto tamircilerle satın almaya gitmeniz yararınıza olacaktır. Ayrıca mutlaka aracı deneyin ve beklentinizi karşılayıp, karşılamadığına bakın.

İkinci el araba satın alacağınızda aracın dışında çizik, pas ya da boya olup olmadığını kontrol edin. Onarım görüp görmediğini inceleyin ve aklınıza takılanları mutlaka satan kişiye sorun. Aracın süspansiyonlarının sağlam olup olmadığını görmek için aracı dört tarafından da sallayın. Süspansiyonlar sağlamsa, araç bir kere sallanıp duracaktır. Eğer durmuyorsa bu süspansiyonlarında sorun olduğunu gösterebilir. Yine araç durduğu yerde düz bir şekilde durmuyorsa bu görüntü de süspansiyonda sorun olduğunu gösterir. Kilitleri, camları, kapı kollarını kontrol edin.

Yine güvenliğiniz için direksiyonu kontrol edin. Direksiyonu çevirdiğinizde eğer tekerlekler hemen reaksiyon veriyorsa sorun yok demektir. Ancak hemen tepki alamıyorsanız yine aracın bu anlamda bir problemi olduğunu göstermektedir.

Mutlaka kaputu açarak, kablo sistemine, yağ kalıntıları olup olmadığına, yağ seviyesine, motor kayışlarına ve motorun su seviyesine bakın. Araç lastiklerini de kontrol etmeyi unutmayın. Bir aksta yer alan lastiklerin aynı olması gerekmektedir, bunu aklınızdan çıkarmayın. Ayrıca lastik basıncını da kontrol edin. Gaz ve fren pedallarının aşınma durumunu kontrol etmeyi unutmayın.

Aracı satın almadan önce deneme sürüşü yaparken çekiş sorunu olup olmadığını kontrol edin. Yine motorun kolay çalıştığından ve garip sesler çıkarmadığından emin olun. Yine bu kontrolu araçtan çıkan tüm sesler için yapın. Olağandışı sesler soruna işaret etmektedir. Aracı çalıştırdığınızda çıkan egzos dumanının renginin siyah ya da benzeri renklerde olmaması gerekmektedir. Gri ve renksiz olması normal olandır. Aracın fren pedalına bastığınızda pedalın 4 cm'den fazla inmediğinden emin olun. El freninin doğru çalıştığından emin olun. Araç ile dönüş yaparken akslardan ses gelip gelmediğini kontrol edin.

Yine düz bir yolda ilerlerken aracın direksiyonunu bırakın ve direksiyonun hareket edip etmediğini kontrol edin. Eğer hareket ediyorsa rot ayarlarında sorun var demektir.Yine düz yolda hızlandığınızda direksiyon veya araba fazla titriyorsa balans ayarlarında sorun var demektir. Direksiyonu kontrol etmekte zorlanıyorsanız lastik havasını ve ön takımları kontrol ettirin. Lastik havasında sorun yoksa ön takımlarda sorun var demektir. Son olarak, sakin bir yere geçip el freninizi çekin. Vitese geçirip yavaşça ayağınızı debriyajdan çekin. Normal şartlarda arabanızın istop etmesi gerekir. Etmiyorsa debriyajında bir problem var demektir.

Bu gibi detaylar 2. el araba alırken mutlaka uygulamanız gereken şeylerdir ve vereceğiniz paranın boşa gitmediğinden emin olmanın bir yoludur.